Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki jaglane z ugotowanej kaszy jaglanej w wersji na słodko to dobry pomysł na śniadanie, obiad czy podwieczorek.
Składniki
Woreczek z kaszą jaglaną przełożyłam na sito i przelałam najpierw bardzo zimną wodą, potem wrzątkiem i na koniec jeszcze raz zimną wodą. W ten sposób z kaszy pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Tak przygotowaną kaszę przełożyłam do garnka i zalałam szklanką wody. Kaszę gotowałam w tej wodzie przez ok. 15 minut. W tym czasie cała woda powinna się wchłonąć. Kaszę wystudzić, wyjąć z woreczka, zalać jedną szklankę mleka i zblendować na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i resztę mleka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Naleśniki smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małej patelni, a następnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne naleśniki, wówczas do ciasta naleśnikowego nie należy dodawać cukru waniliowego.