Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe naleśniki z dodatkami, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakują jak racuszki lecz są bez dodatku drożdży czy innych spulchniaczy. Dodatki można sobie wybrać wg tego co kto lubi. U mnie biały ser, żurawina oraz jabłko. Polecam!
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10973
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 210
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 366
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10973
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 210
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 366
Składniki
Jabłka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników oprócz dodatków miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ser, żurawinę oraz pokrojone jabłka. Krótko miksujemy. ( Jeśli używamy żurawiny lub rodzynek - warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli używamy serka wiejskiego warto go przepłukać na sitku wodą aby pozbyć się śmietanki. )
Do powstałej masy delikatnie wlewamy ubite białka i pomalutku drewnianą łyżką mieszamy uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza z ubitych białek - dzięki temu uzyskamy puszyste naleśniki. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami lub śmietaną. Smacznego!