Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z prażonymi jabłkami to wspaniały deser, ale także obiad na słodko czy rozgrzewające śniadanie. Ciasto wychodzi cienkie i elastyczne, a słodkie nadzienie to kwintesencja jesieni.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 989
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 843
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12616
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 989
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 843
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12616
Składniki
Przygotuj naleśniki. Masło rozpuść i ostudź.
Przesiej mąkę do płynnych składników, w dwóch partiach, delikatnie mieszając po każdej z nich.
Na koniec dołóż masło, cały czas ubijając trzepaczką.
Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na co najmniej 60 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie go wmieszaj.
Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i posmaruj powierzchnię odrobiną masła. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie. Smaż naleśniki na złoty kolor, przez 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę o boku 2 cm. Umieść je w misce, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj do całkowitego pokrycia.
Rozpuść masło na patelni, a gdy zacznie bulgotać, wsyp brązowy cukier. Mieszaj do połączenia.
Dodawaj jabłka w jednej warstwie i smaż je aż puszczą płyn. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Kontynuuj smażenie, aż większość soku odparuje i powstanie gęsty syrop. Mieszaj od czasu do czasu, unikając przypalenia owoców.
Zdejmij jabłka z ognia i przełóż do czystej miski.
Złóż naleśniki.
Bierz po jednym naleśniku. Na środek nakładaj po 2 łyżki nadzienia jabłkowego i złóż placek na pół, a potem znowu na pół, tworząc kopertę. Brzegi podwiń do wewnątrz, żeby owoce nie wysypały się z naleśnika.
Naleśniki z prażonymi jabłkami podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej polane resztą wytworzonego syropu z jabłek.