Do góry

Śniadania Przepis na:

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 954 Ocena: 19809

Dodano:

Odsłon: 1999

Jak wiecie, okonomiyaki to potrawa kuchni japońskiej przypomina wytrwanego naleśnika lub placka. Okonomi” oznacza “to, co lubisz, co chcesz, , zaś yaki, grillowany lub smażony. Dzisiaj usmażyłam młodą kapustę i botwinkę, szczypiorek i dodałam boczek dla chrupkości. Placki polane sosem okonomiyaki w moim wykonaniu i majonezem, ten już kupny. Tak właśnie podają okonomiyaki na japońskich ulicach.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 170 g
  • 2 jajka
  • bulion grzybowy 125 ml
  • Dodatki : młoda kapusta 60 g
  • botwina 35 g
  • szczypiorek 10 g + trochę do posypania
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • ser kozi dojrzewający 30 g
  • 4 cienkie plastry boczku
  • szczypta soli i pieprzu
  • Sos okonomiyaki : ketchup 6 łyżek
  • sos Worcester 2 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • majonez ok. 2 łyżeczki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Okonomiyaki

Przygotowanie

  1. Wychodzą 2 duże ok. 15 cm placki.
    Warzywa siekamy.
    Boczek lekko przesmażamy z jednej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy.
    W butelce z dziurką po ketchupie mieszamy wszystkie składniki sosu.
    Jajka lekko ubijamy z bulionem grzybowym.
    Dodajemy mąkę, warzywa i wszystko delikatnie mieszamy.

  2. Na koniec dodajemy ser pokrojony w kostkę.
    Ja nie dodawałam soli i pieprzu, bo ser jest słony i bulion też.

  3. Połowę masy wykładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po boczku i olejem.

    Układamy boczek na wierzchu placka ( przesmażoną stroną do placka ).
    Przykrywamy i smażymy na średnio małym ogniu ok. 5 minut.
    Obracamy placek na drogą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
    Boczek powinien być złocisty i chrupiący.

  4. Przekładamy placki na talerze boczkiem do góry.

  5. Polewamy sosem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 lipca Slyszalam o tym daniu! musialo byc bardzo smaczne i dzieki za przyblizenie kuchni japonskiej! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca Super jedzonko, mniami :) Pamiętam jak kilka lat temu jedliśmy podobne w japońskiej restauracji w Wawie na Wilanowie, podczas pobytu u rodziny ;) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń