Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wiecie, okonomiyaki to potrawa kuchni japońskiej przypomina wytrwanego naleśnika lub placka. Okonomi” oznacza “to, co lubisz, co chcesz, , zaś yaki, grillowany lub smażony. Dzisiaj usmażyłam młodą kapustę i botwinkę, szczypiorek i dodałam boczek dla chrupkości. Placki polane sosem okonomiyaki w moim wykonaniu i majonezem, ten już kupny. Tak właśnie podają okonomiyaki na japońskich ulicach.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12959
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12959
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Składniki
Wychodzą 2 duże ok. 15 cm placki. Warzywa siekamy. Boczek lekko przesmażamy z jednej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy. W butelce z dziurką po ketchupie mieszamy wszystkie składniki sosu. Jajka lekko ubijamy z bulionem grzybowym. Dodajemy mąkę, warzywa i wszystko delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ser pokrojony w kostkę. Ja nie dodawałam soli i pieprzu, bo ser jest słony i bulion też.
Połowę masy wykładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po boczku i olejem. Układamy boczek na wierzchu placka ( przesmażoną stroną do placka ). Przykrywamy i smażymy na średnio małym ogniu ok. 5 minut. Obracamy placek na drogą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Boczek powinien być złocisty i chrupiący.
Przekładamy placki na talerze boczkiem do góry.
Polewamy sosem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem.