Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wiecie, okonomiyaki to potrawa kuchni japońskiej przypomina wytrwanego naleśnika lub placka. Okonomi” oznacza “to, co lubisz, co chcesz, , zaś yaki, grillowany lub smażony. Dzisiaj usmażyłam młodą kapustę i botwinkę, szczypiorek i dodałam boczek dla chrupkości. Placki polane sosem okonomiyaki w moim wykonaniu i majonezem, ten już kupny. Tak właśnie podają okonomiyaki na japońskich ulicach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Wychodzą 2 duże ok. 15 cm placki. Warzywa siekamy. Boczek lekko przesmażamy z jednej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy. W butelce z dziurką po ketchupie mieszamy wszystkie składniki sosu. Jajka lekko ubijamy z bulionem grzybowym. Dodajemy mąkę, warzywa i wszystko delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ser pokrojony w kostkę. Ja nie dodawałam soli i pieprzu, bo ser jest słony i bulion też.
Połowę masy wykładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po boczku i olejem. Układamy boczek na wierzchu placka ( przesmażoną stroną do placka ). Przykrywamy i smażymy na średnio małym ogniu ok. 5 minut. Obracamy placek na drogą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Boczek powinien być złocisty i chrupiący.
Przekładamy placki na talerze boczkiem do góry.
Polewamy sosem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem.