Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet cesarski to deser wywodzący się z Austrii, gdzie nie tak dawno temu rządzili cesarze! Ponoć był ich ulubioną potrawą serwowaną nawet jako lunch. Przyrządza się go szybko, choć za pierwszym razem może sprawiać trochę problemów. Jednak szybko go pokochasz właśnie za to, że nie trzeba aż tak bardzo przejmować się tym, czy omlet się połamie, zbyt mocno przypiecze lub będzie za tłusty. Przy tym deserze, zapomnisz o wszystkich tych zmartwieniach!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14418
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43537
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 556
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14418
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43537
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 556
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Składniki
Rodzynki z rumem umieść w małej miseczce i odstaw na co najmniej 2 godziny.
Białka oddziel od żółtek.
W misce wymieszaj mąkę z solę. Odstaw.
W osobnej misce ubij cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy do uzyskania jasnej i gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i ubijaj do połączenia.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj je do ciasta do momentu całkowitego połączenia.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła na patelni o średnicy 30 cm. Wlej ciasto na ciepły tłuszcz i pozostaw na 1-2 minuty. Następnie wsyp rodzynki, rozkładając je równomiernie na omlecie. Przykryj patelnię pokrywką i smaż wszystko przez 7-8 minut lub do ładnego zbrązowienia spodu.
Ostrożnie obróć omlet. Jeśli przypadkiem się połamie, nie przejmuj się. Smaż do momentu zezłocenia drugiej strony.
Za pomocą noża lub dwóch widelców, porwij omlet na kawałki. Dodaj do nich łyżkę masła i posyp kawałki łyżką cukru. Postaw całość jeszcze na chwilę na ogniu, do rozpuszczenia tłuszczu.
Omlet cesarski podawaj natychmiast, z kawałkami jabłek lub innych owoców czy też konfitury.