Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny francuski omlet z dodatkiem ziołowego sera i… czipsów to jeden z najbardziej poszukiwanych ostatnio przepisów. Pochodzi on z serialu "The Bear", gdzie możemy zobaczyć jak szefowa kuchni Cindy, perfekcyjnie przygotowuje ten z pozoru łatwy posiłek. Dzięki kilku prostym trikom i nieoczywistym dodatkom omlet wychodzi niezwykle puszysty i kremowy.
Składniki
Na misce połóż sitko. Wbij na nie 3 jajka i za pomocą widelca mieszaj do momentu, aż przeleją się przez sitko. Jeśli zostaną na nim resztki jajka, pozbądź się ich.
Do miski z jajkami dodaj odrobinę soli i zamieszaj.
Na patelni rozgrzej 15 g masła, gdy pojawią się niewielkie bąbelki, wylej jajka.
Zacznij potrząsać delikatnie patelnią, tak aby surowe jajka ze środka rozlały się na brzegi. Jajka z brzegu patelni za pomocą sylikonowej szpatułki zgarniaj ku środkowi.
Gdy surowe jajka przestaną spływać na boki patelni, unieś część omleta i dodaj kolejne 10 g masła na patelnię.
Na 1/3 części omleta rozsmaruj serek i za pomocą łopatki przykryj go krótszą częścią. Następnie zsuń omlet z patelni tak, aby po przełożeniu na talerz uzyskać kształt rulonu.
Wierzch omleta posmaruj pozostałym masłem, posyp posiekanym szczypiorkiem i pokruszonymi czipsami. Na sam koniec dodaj świeżo zmielony pieprz.