Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet "Ulubiony"

Omlet Ulubiony

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 357

Dodano:

Odsłon: 8999

Nie ma prostszego omleta. Dla mnie to żelazne śniadanie, które daje mi mnóstwo energii i sił. Wprost uwielbiam jak, delikatne w środku i leciutko chrupiące ciasto omletowe nasiąka miodem….mmmm…. aż cieknie ślinka…

Składniki

  • 2 jajka ekologiczne
  • 10 g mąki bezglutenowej (zwykły koncentrat lub koncentrat „biszkoptowy”) LUB 10 g mąki pełnoziarnistej
  • 5 g klarowanego masła lub rafinowanego oleju kokosowego
  • 10 g miodu
  • 20 g masła orzechowego – używam masła Sante GoOn! lub swojego domowego
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do suchej miski i ubijamy za pomocą miksera na puszystą pianę dopóki nie staną prawie białe.
    Użytkownicy Thermomixa: jajka ubijamy za pomocą motylka, czas: ok. 3 minuty, obroty 4.

    W czasie ubijania rozgrzewamy na niedużej patelni klarowane masło lub olej kokosowy.

    Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy uważając, żeby piana nie „klapnęła”.

    Przelewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z obu stron.

    Następnie smarujemy miodem i masłem orzechowym i…. mamy absolutnie przepyszne, sycące i wartościowe śniadanie.

    Tip: zwróćcie uwagę, aby zarówno naczynia jak i sprzęt do ubijania były idealnie suche. W innym przypadku piana nie będzie chciała się ubić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń