Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet szarlotka to oczywiście omlet z jabłkami (a właściwie – puchaty naleśnik), ale przyrządzony w nietypowy sposób. Nie smaży się go, lecz wypieka w piekarniku!
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 283
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 53
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 283
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 53
Składniki
Ogrzej jajka i mleko do temperatury pokojowej.
Wstaw do piekarnika patelnię żaroodporną o średnicy 23 cm (ewentualnie wysoką formę na tartę). Nagrzej go do 220°C.
Umieść w misce jajka i mleko. Zmiksuj krótko – tak, by płyn się lekko spienił. Przesiej do niego mąkę. Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj ciasto rózgą kuchenną lub ręcznym mikserem na jednolite, pozbawione grudek ciasto. Nie miksuj zbyt długo i intensywnie – wpłynie to korzystnie na wyrastanie omletu.
Ostrożnie wysuń kratkę piekarnika z rozgrzaną patelnią. Rozprowadź na jej ściankach 1½ łyżki masła klarowanego (możesz posłużyć się silikonowym pędzelkiem). Następnie przelej na patelnię ciasto i od razu zamknij piekarnik, by nie dopuścić do obniżenia temperatury.
Piecz omlet bez przykrycia przez 20 minut. W tym czasie omlet wyrośnie (niekoniecznie równo) i zarumieni się.
W czasie pieczenia omletu obierz jabłko i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej z użyciem obieraczki do warzyw) albo zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Usuń gniazdo nasienne.
Na palniku o średniej mocy rozgrzej głęboką patelnię. Roztop na niej resztę masła. Przełóż na patelnię jabłko i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez około 10 minut, co pewien czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj cynamon i miód.
Wyjmij upieczony omlet z piekarnika. Na środek wyłóż smażone jabłko. Całość możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną.