Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i lekki omlecik. Idealny na śniadanie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1200
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4595
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 631
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1200
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4595
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 631
Składniki
Szynkę kroimy w drobne paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany szczypiorek. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
Jaja wybić do miseczki i rozmącić dokładnie trzepaczka z wodą i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażyć powoli. Omlet podważać od boków szeroką łopatką i delikatnie przechylać patelnię tak, aby na dno patelni spływała nie ścięta masa z wierzchu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie rumiany, a powierzchnia o konsystencji galaretowatej, jest gotów. Ja jeszcze na patelni układam na połowie omletu składniki nadzienia , przykrywam drugą połową i za pomocą bardzo szerokiej łopatki wyciągam na talerz.Technik składania omletu jest dużo i każdy musi wypracować sobie ją sam.