Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i puszysty omlet a w środku szpinak i ser pleśniowy. To idealny początek dnia.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 216
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 693
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4500
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 216
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 693
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4500
Składniki
Szpinak dokładnie opłukać, osączyć i dość grubo posiekać. Podsmażyć na patelni, posolić do smaku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłożyć do miseczki. Jajka wbić do drugiej miski. Dolać mleko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ubijać masę jajeczną aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Im lepiej rozbite jajka, tym lepszy omlet. Posolić i popieprzyć do smaku. Na dobrze rozgrzaną patelnię wyłożyć masło, gdy się roztopi, wlać masę jajeczną. Smażyć aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważać je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy omlet z wierzchu będzie ścięty, a spod spodu rumiany, wyłożyć na jego połowę szpinak i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodatki przykryć drugą połową omletu. Następnie patelnie przykryć pokrywką i na niewielkim ogniu smażyć omlet tak długo, by ser się roztopił. Na koniec zsunąć delikatnie na talerz.