Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i puszysty omlet a w środku szpinak i ser pleśniowy. To idealny początek dnia.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 58
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 58
Składniki
Szpinak dokładnie opłukać, osączyć i dość grubo posiekać. Podsmażyć na patelni, posolić do smaku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłożyć do miseczki. Jajka wbić do drugiej miski. Dolać mleko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ubijać masę jajeczną aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Im lepiej rozbite jajka, tym lepszy omlet. Posolić i popieprzyć do smaku. Na dobrze rozgrzaną patelnię wyłożyć masło, gdy się roztopi, wlać masę jajeczną. Smażyć aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważać je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy omlet z wierzchu będzie ścięty, a spod spodu rumiany, wyłożyć na jego połowę szpinak i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodatki przykryć drugą połową omletu. Następnie patelnie przykryć pokrywką i na niewielkim ogniu smażyć omlet tak długo, by ser się roztopił. Na koniec zsunąć delikatnie na talerz.