Do góry

Śniadania Przepis na:

Orzechowa Laskiaispulla z wiśniowym sercem

Orzechowa Laskiaispulla z wiśniowym sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3500

Dodano:

Odsłon: 928

Czy może być coś lepszego niż delikatna drożdżowa bułeczka pachnąca gałką muszkatołową i aromatycznymi orzechami? A co powiecie gdy nadziejemy ją lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym z dużymi kawałkami owoców, które dają to charakterystyczne chrupnięcie, gdy się w nie wgryzamy? Jeżeli Wam nadal mało dodajcie do tego puszysty krem o subtelnym aromacie kawy i orzechów. Jedyna propozycja godna królewskiego śniadania!

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g orzechów np. laskowych, włoskich czy pekan (ja połowę zmieliłam a drugą drobno posiekałam)
  • 70 g masła
  • + rozbełtane białko z łyżeczką cukru
  • Wiśniowe Serce:
  • ½ słoiczka dżemu wiśniowego Łowicz
  • wnętrze wydrążone z bułeczek
  • Krem:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cappucino orzechowego
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowa Laskiaispulla z wiśniowym sercem

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę cukru i mąki, a następnie wkruszamy drożdże i odstawiamy na kwadrans, aby się aktywowały. W międzyczasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej żółtko, szczyptę soli, cukier oraz drobno posiekane lub zmielone orzechy. Mleko z drożdżami wlewamy do tak przygotowanej mąki i dokładnie wyrabiamy. Pod koniec tego procesu dodajemy stopniowo wczesnej rozpuszczone i wystudzone masło. Gdy wyrobimy gładką elastyczną kulę ciasta, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy mniejsze lub większe bułeczki (ja zdecydowałam się na mniejsze, z tej porcji otrzymałam ich 16), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów i odstawiamy jeszcze na 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, smarujemy cukrem rozmieszanym w białku po czym wkładamy do piekarnika do zrumienienia się wierzchu.

  2. Upieczone i wystudzone bułeczki przekrawamy mniej więcej na 1/3 ich wysokości. Widelcem wydłubujemy wnętrze spodniej (większej) części i siekamy.W miseczce mieszamy ze sobą dżem wiśniowy i ‘’okruszki’’, a następnie przekładamy do niedużego rondelka lub na patelnie i chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia masy.Tak przygotowanym kremem napełniamy wgłębienia w bułeczkach pozostawione po wydrążeniu miąższu.

  3. Dokładnie chłodzimy śmietankę (najlepiej włożyć ja na 30 minut do zamrażarki), a następnie ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy dokładnie przesiane cappucino orzechowe i miksujemy do połączenia się składników. Bułeczki nadziewamy kremem tuż przed podaniem, rano. Najlepiej smakują posypane cienka warstewką cukru pudru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń