Do góry

Śniadania Przepis na:

owsianka z figami

owsianka z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2677

Dodano:

Odsłon: 765

Figa z makiem. Na powitanie poranka. Idealna. Już nie mogłam doczekać się momentu, kiedy w warzywniaku pojawią się one - figi. Póki co są małe. Jak orzeszki. Pozbawione jeszcze pełni tego figowego słodkiego smaku. Ale są. A ja lubię jak są. A jeszcze bardziej lubię, jak wędrują pod moim podniebieniem.

Składniki

  • 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki maku
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego /+ do porządanej konsystencji/
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 figi suszone
  • 3 figi świeże
  • 2 łyżki syropu z bzu czarnego
  • szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
owsianka z figami

Przygotowanie

  1. Mak prażę na suchej patelni /wystarczy dosłownie chwila/. Płatki, len mielony i siemię, otręby zalewam mlekiem, słodzę i solę, przyprawiam. Dodaję i rozprowadzam masło. Dodaję łyżkę podprażonego maku. 2 świeże figi bardzo drobno kroję - dodaję do płatków. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut, do momentu uzyskania kleistej, gęstej paćki. Dodaję miód i mieszam dokładnie.

    Pozostałe figi kroję na ćwiartki.

    Owsiankę przelewam na podgrzaną miskę /wrzątkiem. albo w mikrofali/. Nakładam figi, posypuję pozostałym makiem. Polewam syropem z bzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń