Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Figa z makiem. Na powitanie poranka. Idealna. Już nie mogłam doczekać się momentu, kiedy w warzywniaku pojawią się one - figi. Póki co są małe. Jak orzeszki. Pozbawione jeszcze pełni tego figowego słodkiego smaku. Ale są. A ja lubię jak są. A jeszcze bardziej lubię, jak wędrują pod moim podniebieniem.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Składniki
Mak prażę na suchej patelni /wystarczy dosłownie chwila/. Płatki, len mielony i siemię, otręby zalewam mlekiem, słodzę i solę, przyprawiam. Dodaję i rozprowadzam masło. Dodaję łyżkę podprażonego maku. 2 świeże figi bardzo drobno kroję - dodaję do płatków. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut, do momentu uzyskania kleistej, gęstej paćki. Dodaję miód i mieszam dokładnie. Pozostałe figi kroję na ćwiartki. Owsiankę przelewam na podgrzaną miskę /wrzątkiem. albo w mikrofali/. Nakładam figi, posypuję pozostałym makiem. Polewam syropem z bzu.