Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Figa z makiem. Na powitanie poranka. Idealna. Już nie mogłam doczekać się momentu, kiedy w warzywniaku pojawią się one - figi. Póki co są małe. Jak orzeszki. Pozbawione jeszcze pełni tego figowego słodkiego smaku. Ale są. A ja lubię jak są. A jeszcze bardziej lubię, jak wędrują pod moim podniebieniem.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1004
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4631
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1277
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1004
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4631
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1277
Składniki
Mak prażę na suchej patelni /wystarczy dosłownie chwila/. Płatki, len mielony i siemię, otręby zalewam mlekiem, słodzę i solę, przyprawiam. Dodaję i rozprowadzam masło. Dodaję łyżkę podprażonego maku. 2 świeże figi bardzo drobno kroję - dodaję do płatków. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut, do momentu uzyskania kleistej, gęstej paćki. Dodaję miód i mieszam dokładnie. Pozostałe figi kroję na ćwiartki. Owsiankę przelewam na podgrzaną miskę /wrzątkiem. albo w mikrofali/. Nakładam figi, posypuję pozostałym makiem. Polewam syropem z bzu.