Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor, magnez i cynk. Bardzo delikatne i znakomite w smaku.
rondel, ostry nóż
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Ozory umyć, obgotować 15 - 20 min. W przypadku gdy będą się zbierać na powierzchni szumy zebrać je łyżką cedzakową. Obrać ze skóry lub ściąć miejsca, które nie odchodzą bardzo ostrym nożem. Oczyszczone ozorki opłukać i gotować w osolonej wodzie jak rosół z włoszczyzną. Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu do miękkości. Pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku na pokrojonych warzywach. Można również pokroić ugotowane jajko na twardo i dodać też groszek konserwowy. Wywar w rondlu jeszcze raz zagotować i zestawić z ognia. Dodać żelatynę 5 dkg na litr wywaru. Jeżeli wywaru jest więcej dodać proporcjonalnie więcej żelatyny.