Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor, magnez i cynk. Bardzo delikatne i znakomite w smaku.
rondel, ostry nóż
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1105
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 8181
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1105
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 8181
Składniki
Ozory umyć, obgotować 15 - 20 min. W przypadku gdy będą się zbierać na powierzchni szumy zebrać je łyżką cedzakową. Obrać ze skóry lub ściąć miejsca, które nie odchodzą bardzo ostrym nożem. Oczyszczone ozorki opłukać i gotować w osolonej wodzie jak rosół z włoszczyzną. Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu do miękkości. Pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku na pokrojonych warzywach. Można również pokroić ugotowane jajko na twardo i dodać też groszek konserwowy. Wywar w rondlu jeszcze raz zagotować i zestawić z ognia. Dodać żelatynę 5 dkg na litr wywaru. Jeżeli wywaru jest więcej dodać proporcjonalnie więcej żelatyny.