Do góry

Śniadania Przepis na:

Paluchy pszenne z boczkiem wędzonym i ziarnami.

Paluchy pszenne z boczkiem wędzonym i ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1532 Ocena: 20812

Dodano:

Odsłon: 2330

Bardzo smaczne, chrupiące pszenne paluchy z wędzonką, ziarnami słonecznika i dyni. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 700 g (typ 650)
  • mleko ciepłe 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • pestki słonecznika (łuskane) 2 łyżki
  • pestki dyni (łuskane) 2 łyżki
  • boczek wędzony 20 dag (drobniutka kosteczka)
  • olej 7 łyżek
  • pomada do smarowania bułek
  • ziarna słonecznika do posypania bułek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paluchy pszenne z boczkiem wędzonym i ziarnami.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy pokrojony drobniutko boczek wędzony, pestki z dyni, pestki słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy.

  5. Dzielimy na 10 równych części.

  6. Z każdej części formujemy palucha. Uformowane paluchy układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką, nacinamy żyletką na ukos kilka razy.

  7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  8. Wyrośnięte paluchy smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika.

  9. Blachę z paluchami wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się paluchów.

  10. Upieczone paluchy studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 września 2017 Muszę zrobić, wyglądają obłędnie <3 do tego swojski smalczyk i ogórek kiszony...śniadanie na wypasie <3 Mniam <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 września 2017 Cudo i pycha. A jedno pytanie - czy można w "zdrowszej" wersji? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 września 2017 Oprócz odrobiny masła, bądź też jakiegoś serka nic do nich chyba nie potrzeba :) Pysznie wglądają. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń