Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące pszenne paluchy z wędzonką, ziarnami słonecznika i dyni. Polecam :)
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 43
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 504
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 181
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 43
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 504
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 181
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy pokrojony drobniutko boczek wędzony, pestki z dyni, pestki słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy.
Dzielimy na 10 równych części.
Z każdej części formujemy palucha. Uformowane paluchy układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką, nacinamy żyletką na ukos kilka razy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte paluchy smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika.
Blachę z paluchami wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się paluchów.
Upieczone paluchy studzimy na kratce.
Smacznego!!!