Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki w cieście drożdżowym ze świetnymi dodatkami. Smakują świetnie na ciepło i na zimno! Są idealne na weekendowe śniadanie.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414466
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2315
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414466
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2315
Składniki
Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy (ma pozostać lekkie). Dodajemy cukier i drożdże, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Środek ciasta smarujemy sosem. Na każdym kawałku układamy parówkę, kawałek ogórka, plasterek jalapeno i cebuli.
Teraz dokładnie sklejamy boki ciasta. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką płesznik i chilli (można użyć też sezamu, maku czy czarnuszki). Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.