Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5059
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13623
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5889
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7701
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5059
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13623
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5889
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7701
Składniki
1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę 3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 7. Dodać przyprawy oraz słoninę 8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ 9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki. 11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Przechowywać w lodówce.