Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.
Parówki z szynki domowe (wędzone i parzone)
Składniki
- Mięso od szynki ok. 0,8-1 kg
- Słonina ok. 200 g
- Woda ok. 200-300 ml
- Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz biały+czarny (1-2 łyżeczki)
- Jelita baranie ok. 1 -1,5 szt. (ok. 4m /kg)
Składniki
- Mięso od szynki ok. 0,8-1 kg
- Słonina ok. 200 g
- Woda ok. 200-300 ml
- Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz biały+czarny (1-2 łyżeczki)
- Jelita baranie ok. 1 -1,5 szt. (ok. 4m /kg)

Etapy przygotowania
1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę 3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 7. Dodać przyprawy oraz słoninę 8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ 9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki. 11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Przechowywać w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135



Składniki
- Mięso od szynki ok. 0,8-1 kg
- Słonina ok. 200 g
- Woda ok. 200-300 ml
- Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz biały+czarny (1-2 łyżeczki)
- Jelita baranie ok. 1 -1,5 szt. (ok. 4m /kg)
1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę 3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 7. Dodać przyprawy oraz słoninę 8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ 9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki. 11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Przechowywać w lodówce.
Ale musza byc pyszne!, nigdy nie jadlam domowych.
Takie swojskie to bym zjadła :-) Super