Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 105
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3514
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 898
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2597
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 1113
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 105
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3514
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 898
Szaszłyki z kurczaka w boczku – pyszne i soczyste danie na każdą okazję Szuka...
Odsłon: 2597
Pomidory to prawdziwy skarb lata, pełne smaku i aromatu, który możemy zachowa...
Odsłon: 1113
Składniki
1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę 3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 7. Dodać przyprawy oraz słoninę 8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ 9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki. 11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Przechowywać w lodówce.