Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 46
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1466
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 69
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1050
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 46
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1466
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 69
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1050
Składniki
1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę 3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie) 5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h) 7. Dodać przyprawy oraz słoninę 8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ 9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki. 11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min. Przechowywać w lodówce.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Słodkie tosty francuskie z chałki
Śniadania
Smarowidło do chleba
Śniadania
Jak zrobić jajko w avocado?
Śniadania
Szakszuka à la caprese
Słodkie tosty francuskie z chałki
Świetna opcja na śniadanie lub kolację na słodko. Do tego szybkie i łatwe w p...
Odsłon: 14
Smarowidło do chleba
Smarowidło do chleba to domowa wersja pysznej pasty jajecznej z dodatkami. Mo...
Odsłon: 3169