Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykowy hummus, czyli pasta do kanapek z papryki pieczonej i ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej, to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków. Hummus sprawdza się także na imprezach. Taka pasta kanapkowa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też bardzo zdrowa, zwłaszcza gdy przy jej przygotowaniu zrezygnujesz z użycia półproduktów – wykorzystasz pieczoną paprykę zamiast sproszkowanej i samodzielnie ugotowaną ciecierzycę zamiast konserwowej.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 67
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 67
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Opłucz ziarna ciecierzycy. Zalej ziarna dość dużą ilością wody (przynajmniej dwukrotną w stosunku do objętości nasion) i dodaj do niej ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, ponownie opłucz ziarna i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości wody z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Ciecierzycę gotuj około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wody płaską łyżeczkę soli.
Ułóż papryki na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone papryki włóż do foliowego worka. Gdy ostygną, obierz je i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki na hummus (oprócz soli) umieść w kielichu blendera (albo w misce, jeśli dysponujesz blenderem ręcznym). Zblenduj na gładką masę. Po zblendowaniu dosól do smaku.