Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykowy hummus, czyli pasta do kanapek z papryki pieczonej i ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej, to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków. Hummus sprawdza się także na imprezach. Taka pasta kanapkowa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też bardzo zdrowa, zwłaszcza gdy przy jej przygotowaniu zrezygnujesz z użycia półproduktów – wykorzystasz pieczoną paprykę zamiast sproszkowanej i samodzielnie ugotowaną ciecierzycę zamiast konserwowej.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Składniki
Opłucz ziarna ciecierzycy. Zalej ziarna dość dużą ilością wody (przynajmniej dwukrotną w stosunku do objętości nasion) i dodaj do niej ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, ponownie opłucz ziarna i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości wody z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Ciecierzycę gotuj około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wody płaską łyżeczkę soli.
Ułóż papryki na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone papryki włóż do foliowego worka. Gdy ostygną, obierz je i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki na hummus (oprócz soli) umieść w kielichu blendera (albo w misce, jeśli dysponujesz blenderem ręcznym). Zblenduj na gładką masę. Po zblendowaniu dosól do smaku.