Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykowy hummus, czyli pasta do kanapek z papryki pieczonej i ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej, to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków. Hummus sprawdza się także na imprezach. Taka pasta kanapkowa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też bardzo zdrowa, zwłaszcza gdy przy jej przygotowaniu zrezygnujesz z użycia półproduktów – wykorzystasz pieczoną paprykę zamiast sproszkowanej i samodzielnie ugotowaną ciecierzycę zamiast konserwowej.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16862
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 642
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4037
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 456
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16862
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 642
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4037
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 456
Składniki
Opłucz ziarna ciecierzycy. Zalej ziarna dość dużą ilością wody (przynajmniej dwukrotną w stosunku do objętości nasion) i dodaj do niej ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, ponownie opłucz ziarna i ugotuj pod przykryciem w dużej ilości wody z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Ciecierzycę gotuj około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do wody płaską łyżeczkę soli.
Ułóż papryki na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone papryki włóż do foliowego worka. Gdy ostygną, obierz je i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki na hummus (oprócz soli) umieść w kielichu blendera (albo w misce, jeśli dysponujesz blenderem ręcznym). Zblenduj na gładką masę. Po zblendowaniu dosól do smaku.