Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być jako dodatek do pieczywa lub samodzielna przekąska. Polecam
kek -sówki, maszynka do mielenia mięsa, miska, garnek, rondel, nóż, ręcznik papierowy,
Składniki
Boczek świeży zalać wodą dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną umytą wątróbkę. Umyte i osuszone mięso pokroić na kawałki. Włożyć do większego rondla, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia cebuli. Następnie całość zalać częścią przecedzonego wywaru z boczku , dodać przyprawy do smaku i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdyby była potrzeba podlać jeszcze wywarem. Ugotowany boczek z wątróbką wyjąć, przełożyć do naczynia z mięsem, wymieszać i wystudzić. Po wystudzeniu całość zmielić w maszynce razem z kajzerką. Wbić jajka, dodać przyprawy i wymieszać. Masę przełożyć do kek - sówek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 35 - 40 minut. Upieczony pasztet zostawić w kek - sówkach do wystudzenia. Po wystudzeniu pasztet przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Gdyby zdarzyło się że masa wyszła zbyt luźna to dodać trochę bułki tartej, a gdyby wyszła zbyt zbita dolać wywaru. Jeżeli pasztet z góry za mocno się przypieka zakryć folią aluminiową.
Pasztet po upieczeniu i wystudzeniu.