Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być jako dodatek do pieczywa lub samodzielna przekąska. Polecam
kek -sówki, maszynka do mielenia mięsa, miska, garnek, rondel, nóż, ręcznik papierowy,
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 97
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 115
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 97
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 115
Składniki
Boczek świeży zalać wodą dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną umytą wątróbkę. Umyte i osuszone mięso pokroić na kawałki. Włożyć do większego rondla, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia cebuli. Następnie całość zalać częścią przecedzonego wywaru z boczku , dodać przyprawy do smaku i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdyby była potrzeba podlać jeszcze wywarem. Ugotowany boczek z wątróbką wyjąć, przełożyć do naczynia z mięsem, wymieszać i wystudzić. Po wystudzeniu całość zmielić w maszynce razem z kajzerką. Wbić jajka, dodać przyprawy i wymieszać. Masę przełożyć do kek - sówek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 35 - 40 minut. Upieczony pasztet zostawić w kek - sówkach do wystudzenia. Po wystudzeniu pasztet przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Gdyby zdarzyło się że masa wyszła zbyt luźna to dodać trochę bułki tartej, a gdyby wyszła zbyt zbita dolać wywaru. Jeżeli pasztet z góry za mocno się przypieka zakryć folią aluminiową.
Pasztet po upieczeniu i wystudzeniu.