Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z kaczki z grzybami

Przepis dnia 2019-11-02
Pasztet z kaczki z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 10599

Dodano:

Odsłon: 1548

Pyszny i nie drogi pasztet z leśnym smakiem borowików.

Składniki

  • elementy z kaczki: 3 korpusy, 5 szyjek
  • warzywa bulionowe: cebula, marchew, seler kawałek, pietruszka
  • przyprawy bulionowe: ziele angielksie i liście laurowe po 2 szt
  • bułka tarta 3/4 szklanki plus do wysmarowania foremki
  • Jajo kurze 2 szt
  • borowiki 3 szt
  • do pasztetu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, czosnek
  • olej , czosnek, sól i pieprz do podsmażenia borowików
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Potrzebowałam na niedziele rosół z kaczki a planowałam też zrobić pasztet.
    Opłukane korpusy i szyjki wstawiłam do garnka z warzywami i przyprawami. Całość będzie gotować się 1,5 h.

  2. Grzyby pokroiłam i podsmażyłam na oleju z czosnkiem i doprawiłam je sola i pieprzem.

    Mięso obrałam z kości, użyłam też skórek, żeby pasztet nie był suchy. Dodałam też warzywa.
    Bułkę zalałam bulionem.

    Mięso z warzywami zmieliłam jeden raz na małym oczku. Masę doprawiła do smaku solą, pieprzem, gałką, garścią majeranku i przeciśniętym czosnkiem.
    Do masy dodałam jaja i namoczoną bułkę i wymieszałam.

  3. W foremce wysypanej bułką, ułożyłam połowę masy, grzyby, i drugą połowę pasztetu.

  4. Pasztet piekłam godzinę w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń