Do góry

Śniadania Przepis na:

Pełnoziarniste bułki czosnkowe

Pełnoziarniste bułki czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5523

Dodano:

Odsłon: 1563

Bardzo smaczne domowe bułeczki z dodatkiem czosnku na pewno zasmakują każdemu :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe : Czosnek staropolski Prymat do posypania
  • drożdże świeże 35 g
  • miód 1 łyżka
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna typ 450 300 g
  • mąka pełnoziarnista 200 g
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • czosnek ząbki 3 szt
  • Na wierzch :
  • żółtko jajek 1 szt
  • mleko 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste bułki czosnkowe

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć i dać do ciepłego miejsca na ok. 60 min.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować bułeczki i przenieść na blachę. Pozostawić na ok. 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czosnkiem ( u mnie kupiony w torebce czosnek staropolski)

  3. Piec w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń