Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 6538

Polecam zamiast kupować wędliny zróbmy pieczeń rzymską. Prosta i soczysta pieczeń do której można dodać duszone pieczarki lub jajka na twardo.

Składniki

  • 1/2 kg mielonego, 1 namoczona bułka, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki gorczycy, czubata łyżeczka majeranku, 3 ząbki czosnku, można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy tatarskiej lub do mielonego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska

Przygotowanie

  1. Wszystko dobrze wyrobić i uformować mięso w kształcie jaja. W przypadku gdy dodajemy duszone pieczarki to jeszcze przesmażyć drobno posiekane pieczarki na patelni na maśle. Jak wystygną połączyć z mielonym, dobrze wyrobić i uformować do naczynia żaroodpornego.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, Na dno i boki plastry marchwi.Kładziemy do naczynia mielone, podlewamy trochę wodą. Wierzch posmarować wodą i posypać przyprawami (gorczyca, wegeta, majeranek, przyprawa do mielonego) W trakcie pieczenia podlać wodą, aby nie przywarło do dna naczynia. Dusić w piekarniku ok. 1godz. 20min. w temperaturze 160 stopni. Wstawiamy do zimnego piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 lipca Świetny przepis, nie ma to, jak swoje jedzonko, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń