Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przedwojenny smak.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 237
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4926
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4820
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44853
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 474
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 237
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4926
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4820
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44853
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 474
Składniki
CIASTO: Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
FARSZ: Kapustę słodką posiekać i obgotować przez 10 min. w tym czasie przesmażyć na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekaną kiszoną kapustę i podsmażyć. Dusimy na małym ogniu po ok 15 min. dodajemy odcedzoną i obgotowaną słodką kapustę. Dusić wszystkie składniki razem kilka minut aż będą miękkie, doprawić ziołami i pieprzem lub jak kto tam woli. Ciastu pozwolić podrosnąć przez ok. 20 min. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie i wycinanie krążków ok. 10 cm. Nakładamy farsz do krążków i sklejamy brzegi placków formując pierogi, końce połączyć tworząc "uszka". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st.