Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przedwojenny smak.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3309
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 89
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 154
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3309
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 89
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 154
Składniki
CIASTO: Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
FARSZ: Kapustę słodką posiekać i obgotować przez 10 min. w tym czasie przesmażyć na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekaną kiszoną kapustę i podsmażyć. Dusimy na małym ogniu po ok 15 min. dodajemy odcedzoną i obgotowaną słodką kapustę. Dusić wszystkie składniki razem kilka minut aż będą miękkie, doprawić ziołami i pieprzem lub jak kto tam woli. Ciastu pozwolić podrosnąć przez ok. 20 min. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie i wycinanie krążków ok. 10 cm. Nakładamy farsz do krążków i sklejamy brzegi placków formując pierogi, końce połączyć tworząc "uszka". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st.