Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizza z kapusty 'okonomiyaki'

Pizza z kapusty 'okonomiyaki'

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 219

Placek, pizza, omlet... W zasadzie ciężko to zaklasyfikować. Jedno jest pewne. Jest przepyszne! I banalnie proste! Czego chcieć więcej? Świetnie smakuje na szybkie śniadanie. Jest to po prostu drobno pocięta młoda kapusta w cieście jajecznym, krótko smażona na patelni. Można dodać co się lubi - boczek, pieczarki, cebulę, szczypior itd.

Składniki

  • Ćwierć główki młodej kapusty
  • Duże jajko
  • Mąka
  • Woda
  • Sól, pieprz, wegeta
  • *Marchewka, cebula, dymka, pieczarki, boczek, wędzony łosoś (wszystko pasuje co tylko lubimy)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć i drobno pokroić. Przełożyć do głębokiego naczynia. Wbić jajko, wsypać mąki, tyle żeby zrobiła się dość gęsta masa. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem lub wegetą. Można zostawić na 10-15 minut w lodówce, aby masa stała się bardziej zwarta. Na rozgrzanej patelni, dodajemy trochę oliwy. Ostrożnie i umiejętnie formujemy kapuściany placek jak kotleta i kładziemy na patelnię. Lekko dociskamy, aby rozpłaszczyć placek na patelni. Im cieńszy tym lepszy. Należy jednak uważać, żeby się nie rozpadł. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Placek powinien być lekko brązowy z zewnątrz, chrupiący w środku zaś suchy, ale soczysty. Świetnie smakuje z różnymi sosami np. sosem słodko-kwaśnym, barbecue albo skropionym sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń