Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek, pizza, omlet... W zasadzie ciężko to zaklasyfikować. Jedno jest pewne. Jest przepyszne! I banalnie proste! Czego chcieć więcej? Świetnie smakuje na szybkie śniadanie. Jest to po prostu drobno pocięta młoda kapusta w cieście jajecznym, krótko smażona na patelni. Można dodać co się lubi - boczek, pieczarki, cebulę, szczypior itd.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15865
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4807
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 550
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15865
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4807
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 550
Składniki
Kapustę umyć i drobno pokroić. Przełożyć do głębokiego naczynia. Wbić jajko, wsypać mąki, tyle żeby zrobiła się dość gęsta masa. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem lub wegetą. Można zostawić na 10-15 minut w lodówce, aby masa stała się bardziej zwarta. Na rozgrzanej patelni, dodajemy trochę oliwy. Ostrożnie i umiejętnie formujemy kapuściany placek jak kotleta i kładziemy na patelnię. Lekko dociskamy, aby rozpłaszczyć placek na patelni. Im cieńszy tym lepszy. Należy jednak uważać, żeby się nie rozpadł. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Placek powinien być lekko brązowy z zewnątrz, chrupiący w środku zaś suchy, ale soczysty. Świetnie smakuje z różnymi sosami np. sosem słodko-kwaśnym, barbecue albo skropionym sosem sojowym.