Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uzupełnia — wcale nie jest gorzki i dodaje wyjątkowego aromatu. Najchętniej przygotowuję go na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Zapach podczas smażenia jest po prostu niesamowity, a efekt końcowy — pyszny i sycący.
Patelnia z pokrywką, talerz (do odwracania placka), nóż i deska do krojenia (do szczypiorku), miska, szpatułka
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 254
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4836
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44895
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 512
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 254
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4836
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44895
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 512
Składniki
Siekamy szczypiorek
W głębokiej misce mieszamy wszystkie składniki: mleko, szczypiorek, jajka, sól, mąkę, ser i twaróg. Wyrabiamy masę na jednolitą konsystencję.
Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju (słonecznikowego lub oliwy). Najwygodniej rozprowadzić go ręcznikiem papierowym.
Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wylewamy masę, rozprowadzamy szpatułką i przykrywamy pokrywką.
Smażymy około 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a wierzch stanie się lekko żółty.
Sprawdzamy: jeśli placka nie przywarła, będzie się łatwo przesuwała przy potrząsaniu patelnią. Jeśli przywarła — delikatnie podważamy szpatułką
Dalej czeka nas mały kulinarny trik. Ale spokojnie! Moja 9-letnia córka poradziła sobie z tym za pierwszym razem! Więc odważcie się i do dzieła . Bierzemy talerz. Talerz powinien być mniej więcej wielkości placka. Kładziemy talerz na placku
Odwracamy patelnię, przytrzymując talerz.
Placek powinien zostać na talerzu.
Teraz działamy szybko, bo talerz zacznie się nagrzewać! Za pomocą szpatułki przekładamy placek z powrotem na patelnię, układając go nieupieczoną stroną do dołu (zdjęcia pomogą się zorientować). Jeśli opis jest nie do końca jasny, możecie zajrzeć do naszego filmu w 7:32 minucie. Po tym przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i smażymy jeszcze 5–7 minut.
Gotową plackę przekładamy na talerz lub deskę do krojenia (powtarzając trik z przewracaniem).
Kroimy i podajemy