Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uzupełnia — wcale nie jest gorzki i dodaje wyjątkowego aromatu. Najchętniej przygotowuję go na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Zapach podczas smażenia jest po prostu niesamowity, a efekt końcowy — pyszny i sycący. Wideo-przepis tutaj https://youtu.be/DntntpFsydg - w naszych projektach wszystkie dania przygotowuje moja 9-letnia córka — Barbara
Patelnia z pokrywką, talerz (do odwracania placka), nóż i deska do krojenia (do szczypiorku), miska, szpatułka
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7876
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3116
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7876
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3116
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Siekamy szczypiorek
W głębokiej misce mieszamy wszystkie składniki: mleko, szczypiorek, jajka, sól, mąkę, ser i twaróg. Wyrabiamy masę na jednolitą konsystencję.
Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju (słonecznikowego lub oliwy). Najwygodniej rozprowadzić go ręcznikiem papierowym.
Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wylewamy masę, rozprowadzamy szpatułką i przykrywamy pokrywką.
Smażymy około 10 minut, aż brzegi się zarumienią, a wierzch stanie się lekko żółty.
Sprawdzamy: jeśli placka nie przywarła, będzie się łatwo przesuwała przy potrząsaniu patelnią. Jeśli przywarła — delikatnie podważamy szpatułką
Dalej czeka nas mały kulinarny trik. Ale spokojnie! Moja 9-letnia córka poradziła sobie z tym za pierwszym razem! Więc odważcie się i do dzieła . Bierzemy talerz. Talerz powinien być mniej więcej wielkości placka. Kładziemy talerz na placku
Odwracamy patelnię, przytrzymując talerz.
Placek powinien zostać na talerzu.
Teraz działamy szybko, bo talerz zacznie się nagrzewać! Za pomocą szpatułki przekładamy placek z powrotem na patelnię, układając go nieupieczoną stroną do dołu (zdjęcia pomogą się zorientować). Jeśli opis jest nie do końca jasny, możecie zajrzeć do naszego filmu w 7:32 minucie. Po tym przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i smażymy jeszcze 5–7 minut.
Gotową plackę przekładamy na talerz lub deskę do krojenia (powtarzając trik z przewracaniem).
Kroimy i podajemy