Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki drożdzowe z jabłkami i twarogiem

Placki drożdzowe z jabłkami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 6252

Syte śniadanie, ale także pyszna kolacja

Składniki

  • 0,5 l mleka
  • 1/4 kostki drożdży
  • mąka tortowa- 4łyżki do zaczynu i ok 1/4 kg
  • 1/2 paczuszki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 duże jabłka
  • 0,20 kg twarogu
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 50 g masła (82% zawartość tłuszczu)
  • opcjonalnie cukier puder lub dżem/powidła do posmarowania placuszków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki drożdzowe z jabłkami i twarogiem

Przygotowanie

  1. Z mąki (4łyżki), drożdży i mleka robimy zaczyn.
    Po 0,5 godz. zaczyn łączymy z jajkiem i pozostałą mąką.
    Jabłka kroimy drobno luba tarkujemy na średnich oczkach.
    Masło także tarkujemy na małych oczkach, łączymy z ciastem.
    Twaróg rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

  2. Przykrywamy ściereczką na 0,5 godz. aby ciasto trochę podrosło.

  3. Następnie nakładamy łyżką na patelnie, smażymy na złoto z obu stron.
    Można podawać z cukrem pudrem lub posmarować dżemem lub powidłami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń