Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone placki drożdżowe z pysznym nadzieniem mięsnym. U mnie to dobrej jakości krucha chuda kiełbasa, ser żółty i szczypiorek.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Składniki
Wychodzi ok. 8 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek i kruszymy tam drożdże. Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ). Nadzienie. W tym czasie obieramy kiełbasę ze skórki i rozdrabniamy w malakserze razem z serem . Dodajemy szczypiorek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków , 8 większych i 8 nieco mniejszych. Większy i potem mniejszy kawałek wałkujemy na okrąg ok. 0,5 cm grubości. Na większym kawałku rozkładamy nadzienie, pomijając boki. Przykrywamy go mniejszym kawałkiem i łączymy ciasta zawijając boki większego na mniejszy.
Miejsce łączenia dobrze przyklepujemy i jeszcze raz delikatnie wałkujemy oba ciasta z nadzieniem. Placki smażymy na rozgrzanym oleju pod pokrywką po 3-4 minuty z każdej strony. Po nałożeni placków zmniejszamy ogień.
Od razu zróbcie więcej, bo będziecie się bić o te placuszki.