Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone placki drożdżowe z pysznym nadzieniem mięsnym. U mnie to dobrej jakości krucha chuda kiełbasa, ser żółty i szczypiorek.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1035
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1035
Składniki
Wychodzi ok. 8 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek i kruszymy tam drożdże. Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ). Nadzienie. W tym czasie obieramy kiełbasę ze skórki i rozdrabniamy w malakserze razem z serem . Dodajemy szczypiorek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków , 8 większych i 8 nieco mniejszych. Większy i potem mniejszy kawałek wałkujemy na okrąg ok. 0,5 cm grubości. Na większym kawałku rozkładamy nadzienie, pomijając boki. Przykrywamy go mniejszym kawałkiem i łączymy ciasta zawijając boki większego na mniejszy.
Miejsce łączenia dobrze przyklepujemy i jeszcze raz delikatnie wałkujemy oba ciasta z nadzieniem. Placki smażymy na rozgrzanym oleju pod pokrywką po 3-4 minuty z każdej strony. Po nałożeni placków zmniejszamy ogień.
Od razu zróbcie więcej, bo będziecie się bić o te placuszki.