Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki gryczane podane z jabłkami

Placki gryczane podane z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 271

Puszyste placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej - podane z jabłkami wprost rozpływały się w ustach.

Składniki

  • Placki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • odrobina masła do smażenia
  • Jabłka:
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę gryczaną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową, sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.

    Następnie dodajemy mleko oraz jajka i ponownie mieszamy - tym razem do całkowitego połączenia składników.

    Smażymy na rumiano z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło razem z cukrem i cynamonem, podsmażamy razem przez chwilę i podajemy z placuszkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń