Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i delikatne placki na jogurcie naturalnym i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 455
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10460
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1193
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 2125
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 455
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10460
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1193
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 2125
Składniki
Jogurt przełożyłam do miseczki. Wbiłam do niego jajko i wymieszałam trzepaczką do połączenia. Dodałam jeszcze olej i cukier waniliowy i ponownie krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni, aby uformować placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków.