Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i delikatne placki na jogurcie naturalnym i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Jogurt przełożyłam do miseczki. Wbiłam do niego jajko i wymieszałam trzepaczką do połączenia. Dodałam jeszcze olej i cukier waniliowy i ponownie krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni, aby uformować placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków.
pikantne meksykańskie chili con carne i sycący placek z cukinii i ryżu /tak t...
Odsłon: 629
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 108
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, które za sprawą jogurtu i sezonowyc...
Odsłon: 216
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 111
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 65
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 108
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, które za sprawą jogurtu i sezonowyc...
Odsłon: 216
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 111
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 65
Składniki
Jogurt przełożyłam do miseczki. Wbiłam do niego jajko i wymieszałam trzepaczką do połączenia. Dodałam jeszcze olej i cukier waniliowy i ponownie krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni, aby uformować placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Śniadania
Jajka po turecku
Śniadania
Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu
Śniadania
Jajka po turecku
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Pychota:)
Odsłon: 67
Jajka po turecku
Szybka inspiracja śniadaniowa
Odsłon: 360