Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jabłkami na maślance to pyszne danie na ciepło, które możesz zrobić na śniadanie, lunch czy też podwieczorek lub kolację. Tradycyjny smak możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. cukrem pudrem czy konfiturą. Co więcej, placki z jabłkami na maślance wpisały się w domowe menu już wiele lat temu, stąd też przygotowywały je nasze mamy i babcie.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 87
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 917
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 37
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 87
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 917
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 37
Składniki
Umyj i obierz ze skórki jabłka. Pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój resztę w kostkę.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
W misce umieść jajka, maślankę i sól. Całość roztrzep rózgą. Dodaj teraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki pszennej. Jeśli za gęsta, wlej trochę maślanki. Ważne jest, aby w konsystencji nie było grudek.
Przygotowane wcześniej jabłka dodaj do masy ciasta. Wymieszaj, aby rozłożyły się równomiernie.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem (może być olej albo masło). Nakładaj ciasto łyżkami, smaż na średnim ogniu aż do zarumienienia. Odkładaj placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z bitą śmietaną, sosem owocowym czy też konfiturą. Możesz posypać też placki cukrem pudrem.