Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz zdrowego przepisu na śniadanie, który twoje dzieci pokochają bez żadnych wymówek? Wypróbuj ten pyszny przepis na smakowite placki z marchewki. Przekąskę wykonasz w 30 minut, a placuszki pokocha cała rodzina. Placuszki możesz serwować samodzielnie, z ulubionym dipem np. tzatziki, keczupem, klopsikami, gulaszem lub pieczonymi warzywami. Jeśli chcesz, by placki ponownie były ciepłe, możesz włożyć je na chwilę do piekarnika.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1102
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5809
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1200
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1102
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5809
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1200
Składniki
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Jeśli używasz też ziemniaków, postąp z nimi tak samo. Włóż warzywo do miski i pozwól, by puściło sok. W dużej misce rozbij jajka i ubij trzepaczką lub mikserem, by były puszyste. Następnie dodaj odciśniętą marchewkę (lub marchewkę i ziemniaki), dodaj mąkę, starty ząbek czosnku i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki, by uzyskać gęste ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wlej łyżkę mleka).
Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj placki do garnka wyłożonego ręcznikiem kuchennym i zamykaj pokrywką. Dzięki temu utrzymasz dłużej ciepło, a nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier. Placki podawaj, gdy są jeszcze gorące.