Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz zdrowego przepisu na śniadanie, który twoje dzieci pokochają bez żadnych wymówek? Wypróbuj ten pyszny przepis na smakowite placki z marchewki. Przekąskę wykonasz w 30 minut, a placuszki pokocha cała rodzina. Placuszki możesz serwować samodzielnie, z ulubionym dipem np. tzatziki, keczupem, klopsikami, gulaszem lub pieczonymi warzywami. Jeśli chcesz, by placki ponownie były ciepłe, możesz włożyć je na chwilę do piekarnika.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4704
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4704
Składniki
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Jeśli używasz też ziemniaków, postąp z nimi tak samo. Włóż warzywo do miski i pozwól, by puściło sok. W dużej misce rozbij jajka i ubij trzepaczką lub mikserem, by były puszyste. Następnie dodaj odciśniętą marchewkę (lub marchewkę i ziemniaki), dodaj mąkę, starty ząbek czosnku i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki, by uzyskać gęste ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wlej łyżkę mleka).
Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj placki do garnka wyłożonego ręcznikiem kuchennym i zamykaj pokrywką. Dzięki temu utrzymasz dłużej ciepło, a nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier. Placki podawaj, gdy są jeszcze gorące.