Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz zdrowego przepisu na śniadanie, który twoje dzieci pokochają bez żadnych wymówek? Wypróbuj ten pyszny przepis na smakowite placki z marchewki. Przekąskę wykonasz w 30 minut, a placuszki pokocha cała rodzina. Placuszki możesz serwować samodzielnie, z ulubionym dipem np. tzatziki, keczupem, klopsikami, gulaszem lub pieczonymi warzywami. Jeśli chcesz, by placki ponownie były ciepłe, możesz włożyć je na chwilę do piekarnika.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4419
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4419
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Składniki
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Jeśli używasz też ziemniaków, postąp z nimi tak samo. Włóż warzywo do miski i pozwól, by puściło sok. W dużej misce rozbij jajka i ubij trzepaczką lub mikserem, by były puszyste. Następnie dodaj odciśniętą marchewkę (lub marchewkę i ziemniaki), dodaj mąkę, starty ząbek czosnku i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki, by uzyskać gęste ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wlej łyżkę mleka).
Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj placki do garnka wyłożonego ręcznikiem kuchennym i zamykaj pokrywką. Dzięki temu utrzymasz dłużej ciepło, a nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier. Placki podawaj, gdy są jeszcze gorące.