Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placuszki, które idealnie nadadzą się na śniadanie. Dodatkowo z tego samego ciasta można zrobić pitę
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy miód, masło i jogurt naturalny i wszystko miksujemy do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i dzielimy na małe części. Z nich formujemy placuszki (kształt dowolny). Proponuję do tego użyć wałka i rozwałkować je na grubość 3-4mm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinien mieć średnią temperaturę - nie może być za gorący bo placki się spalą i nie usmażą w środku. Smażymy aż się zarumienią z obu stron. Proponuję podawać je na słodko z jogurtem naturalnym, owocami i miodem.
Jeśli chcesz, aby z tego samego ciasta powstała pita, to na patelnie nie dodawaj oleju i postępuj jak w kroku nr 3. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku wykonać takie placuszki i pity.