Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placuszki, które idealnie nadadzą się na śniadanie. Dodatkowo z tego samego ciasta można zrobić pitę
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7577
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2407
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 528
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7577
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2407
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 528
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy miód, masło i jogurt naturalny i wszystko miksujemy do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i dzielimy na małe części. Z nich formujemy placuszki (kształt dowolny). Proponuję do tego użyć wałka i rozwałkować je na grubość 3-4mm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinien mieć średnią temperaturę - nie może być za gorący bo placki się spalą i nie usmażą w środku. Smażymy aż się zarumienią z obu stron. Proponuję podawać je na słodko z jogurtem naturalnym, owocami i miodem.
Jeśli chcesz, aby z tego samego ciasta powstała pita, to na patelnie nie dodawaj oleju i postępuj jak w kroku nr 3. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku wykonać takie placuszki i pity.