Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placuszki, które idealnie nadadzą się na śniadanie. Dodatkowo z tego samego ciasta można zrobić pitę
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1320
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5846
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18495
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1320
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5846
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18495
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy miód, masło i jogurt naturalny i wszystko miksujemy do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i dzielimy na małe części. Z nich formujemy placuszki (kształt dowolny). Proponuję do tego użyć wałka i rozwałkować je na grubość 3-4mm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powinien mieć średnią temperaturę - nie może być za gorący bo placki się spalą i nie usmażą w środku. Smażymy aż się zarumienią z obu stron. Proponuję podawać je na słodko z jogurtem naturalnym, owocami i miodem.
Jeśli chcesz, aby z tego samego ciasta powstała pita, to na patelnie nie dodawaj oleju i postępuj jak w kroku nr 3. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku wykonać takie placuszki i pity.