Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste z dodatkiem aromatycznych jesiennych owoców. Placuszki z jabłkami na jogurcie to propozycja na śniadanie, która zasmakuje każdemu. Koniecznie użyj do nich świeżych, polskich jabłek oraz porządnej szczypty cynamonu. Sprawdź, jak łatwo zrobić ten przepis.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24402
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24402
Składniki
Zacznij od umycia jajek w gorącej wodzie, wysusz je i wbij do miski. Dodaj do nich jogurt grecki, olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.
Przesiej mąkę do drugiej miski, wsyp proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaj, a następnie wsyp do miski z mokrymi składnikami. Połącz wszystko, aby powstała jednolita masa.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w talarki. Obficie posyp je cynamonem, a następnie wrzuć do masy.
Patelnię mocno rozgrzej, możesz wlać na nią odrobinę oleju. Smaż placki z dwóch, aż urosną i będą miały złoty kolor.
Placki podawaj z jogurtem, odrobiną miodu oraz dekorację z listków mięty.