Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki z kaszy jaglanej i sezamu.

Placuszki z kaszy jaglanej i sezamu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8921

Dodano:

Odsłon: 3417

Bardzo nietypowe placuszki w których składzie są tylko 4 składniki, bez dodatku mąki i spulchniaczy, nie zbyt puchate ale i tak smaczne.

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki sezamu
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z kaszy jaglanej i sezamu.

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, w rondelku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kaszę i sezam, gotujemy około 10 minut stale mieszając. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze kasza zaparowała i wchłonęła wodę.
    Do zimnej kaszy i sezamu dodajemy cukier i żółtka, ucieramy dokładnie. Dodajemy pianę ubitą na sztywno, delikatnie mieszamy.

  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, kładziemy łyżką nasze placuszki i smażymy na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony, uważając przy przekręcaniu bo mogą się rwać.
    Podajemy z bitą śmietaną, jogurtem, lub ulubioną konfiturą.

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ragnar 18 maja 2014 jak się doda mąki to jeszcze coś z tego jest ale bez mąki to jest Beznadziejny przepis !!!
Nie wiem jak można zrobić to bez mąki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 lutego 2014 super, kolejny pomysł na wykorzystanie jaglanki :-) na pewno pyszne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 13 lutego 2014 Jestem pod wrazeniem. Jestem smakoszka kaszy jaglanej. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń