Śniadania Przepis na:
Półgęsek wędzony i parzony

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1016
Dodano: 12.11.2019
Odsłon: 3132
Składniki
- Pierś z gęsi ok. 0,2-0,3 kg (ja wykorzystałam 2 szt.)
- Solanka: Sól peklowa 10g /kg mięsa, sól niejodowana 10g/kg mięsa, Czosnek 2-3 ząbki , Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść lau
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie:
1. Przygotować solankę peklującą: 0,4-0,7 l wody na kg mięsa i zagotować
2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
3. Odstawić do ostygnięcia
4. Pierś nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami
5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 o C) na 4-5 dni (peklowanie mokre)
6. Pierś wyjąć, opłukać
7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
-
Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
2. Wędzić ok.2-3 h w temp. 40-50st. C
-
Parzenie:
1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
2. Włożyć wędlinę i gotować 5min.
3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to ok. 20-30 min. (do 75 -80 st. C wewnątrz mięsa)
Przechowywać w lodówce.
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 12 listopadaZgłoś do usunięcia
Jedno z lepszych wedlin jakie mialam okazje sprobowac!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 12 listopadaZgłoś do usunięcia
Półgęski są pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz