Do góry

Śniadania Przepis na:

Półgęsek wędzony i parzony

Półgęsek wędzony i parzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1016

Dodano:

Odsłon: 3132

Jesień to czas kiedy na wielkopolskich stołach królują gęsi. Postanowiłam więc przygotować wędlinę tzw. półgęsek. Do tej wędliny wykorzystuję piersi z gęsi bez kości ale ze skórą. Wersja peklowana na mokro, wędzona i sparzona.

Składniki

  • Pierś z gęsi ok. 0,2-0,3 kg (ja wykorzystałam 2 szt.)
  • Solanka: Sól peklowa 10g /kg mięsa, sól niejodowana 10g/kg mięsa, Czosnek 2-3 ząbki , Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść lau
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Przygotować solankę peklującą: 0,4-0,7 l wody na kg mięsa i zagotować
    2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
    3. Odstawić do ostygnięcia
    4. Pierś nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami
    5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 o C) na 4-5 dni (peklowanie mokre)
    6. Pierś wyjąć, opłukać
    7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  2. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Wędzić ok.2-3 h w temp. 40-50st. C

  3. Parzenie:
    1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
    2. Włożyć wędlinę i gotować 5min.
    3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
    4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to ok. 20-30 min. (do 75 -80 st. C wewnątrz mięsa)

    Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń