Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas kiedy na wielkopolskich stołach królują gęsi. Postanowiłam więc przygotować wędlinę tzw. półgęsek. Do tej wędliny wykorzystuję piersi z gęsi bez kości ale ze skórą. Wersja peklowana na mokro, wędzona i sparzona.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 92
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 92
Składniki
Przygotowanie: 1. Przygotować solankę peklującą: 0,4-0,7 l wody na kg mięsa i zagotować 2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku 3. Odstawić do ostygnięcia 4. Pierś nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami 5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 o C) na 4-5 dni (peklowanie mokre) 6. Pierś wyjąć, opłukać 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Wędzić ok.2-3 h w temp. 40-50st. C
Parzenie: 1. Zagotować wodę do postaci wrzątku 2. Włożyć wędlinę i gotować 5min. 3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie 4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to ok. 20-30 min. (do 75 -80 st. C wewnątrz mięsa) Przechowywać w lodówce.