Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenny chleb z krupczatki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28x9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżka namoczoną w wodzie. Chlebek odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.