Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenny chlebek ze słonecznikiem i siemiem lnianym

Pszenny chlebek ze słonecznikiem i siemiem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5505

Dodano:

Odsłon: 422

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia domowy chlebek Można dodać dowolne ziarna Smakuje obłędnie i ten zapach w domu pieczonego chleba nie do opisania ☺️☺️

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25gr.drożdzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 4 łyżeczki słonecznika
  • 4 łyżeczki siemia lnianego
  • *zimna woda do posmarowania chleba
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pszenny chlebek ze słonecznikiem i siemiem lnianym

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier.
    Wlewamy olej i ciepłą wodę i dodajemy 4 łyżeczki słonecznika i siema lnianego

    Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

    Keksówkę smarujemy tłuszczem następnie wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki.

    Wyrównujemy i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

    Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.

    *mój chlebek był pieczony 40min.

    - Smacznego! ????

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń