Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób na odczarowanie rutyny o poranku, czyli szybki i pyszny sposób na odmienione śniadanie.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Ryż wsypujemy do niewielkiego rondelka, zalewamy mlekiem, słodzimy i dodajemy cynamon. Stawiamy na gazie i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta, ryż się rozgotuje w mleku i zyska “budyniową” konsystencję. Z mlekiem owsianyn szybciej taki efekt uzyskamy, ponieważ podczas gotowania ono mocno gęstnieje.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, delikatnie oprószamy cynamonem, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (aż będzie miękkie).
Ugotowany ryż przekładamy do słoiczków lub miseczek. Upieczone jabłko kroimy na 8 części i rozkładamy na ryżu. Jeśli nie lubimy skórki to lepiej usunąć ją po upieczeniu (wtedy sama odejdzie od wnętrza). Na wierzch układamy obrane orzechy.