Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche z warzywami to doskonała propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Sprawdza się też na zimno, więc można zabrać do pracy czy na uczelnię.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 989
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 44
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 989
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 44
Składniki
Kruchy spód: Składniki na ciasto (mąkę, masło, jajko, sól, pieprz) siekamy, a potem zagniatamy szybko. Początkowo bez wody – ją dozujemy stopniowo w miarę potrzeb. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy krążki większe od foremek, w których wyląduje quiche (mogą być foremki do tartaletek, ale też całość w jednej formie do tarty). Wykładamy dno i boki foremek, i podpiekamy spody w 200 stopniach przez 15 minut.
Nadzienie: Cebulę dymkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dodajemy opłukany i osuszony świeży szpinak (można posiekać, ja tego nie robię). Dusimy razem przez 1-2 minuty, po czym podlewamy połową śmietany. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i białym pieprzem. Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy z resztą śmietany. Dodajemy lekko przestudzone warzywa z patelni. Napełniamy masą podpieczone spody i rozkładamy kawałki mozzarelli. Quiche pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach.