Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche z warzywami to doskonała propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Sprawdza się też na zimno, więc można zabrać do pracy czy na uczelnię.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Składniki
Kruchy spód: Składniki na ciasto (mąkę, masło, jajko, sól, pieprz) siekamy, a potem zagniatamy szybko. Początkowo bez wody – ją dozujemy stopniowo w miarę potrzeb. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy krążki większe od foremek, w których wyląduje quiche (mogą być foremki do tartaletek, ale też całość w jednej formie do tarty). Wykładamy dno i boki foremek, i podpiekamy spody w 200 stopniach przez 15 minut.
Nadzienie: Cebulę dymkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dodajemy opłukany i osuszony świeży szpinak (można posiekać, ja tego nie robię). Dusimy razem przez 1-2 minuty, po czym podlewamy połową śmietany. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i białym pieprzem. Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy z resztą śmietany. Dodajemy lekko przestudzone warzywa z patelni. Napełniamy masą podpieczone spody i rozkładamy kawałki mozzarelli. Quiche pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach.