Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mnie to oczywiste, że bez śmietany, żadnej laktozy, glutenu, no i wersja wege ;) Porcja dla 3 osób. Albo niedzielne śniadanie dla dwojga i „to go” na poniedziałek do pracy ;) Składniki można łatwo dopasować do dowolnej ilości osób wg zasady łatwej podzielności : na 2 jajka 2 duże pieczarki, reszta warzyw po 1szt.
Składniki
Przygotowuję ciasto na spód quiche mieszając mąkę i siemię z olejem i wodą oraz solą (połowę podana w składnikach), pieprzem i oregano oraz pietruszką.
Mieszam łyżką na zwartą masę. Formę na tartę (lub dowolne żaroodporne naczynie o wysokości min 3 cm i wielkości ciut większej niż talerz obiadowy) smaruję delikatnie kroplą oliwy. Rozprowadzam masę- ciasto łyżką tworząc spód do quiche’a.
Przygotowuję „wkładkę”: A. Drobno posiekaną cebulę i czosnek B. Umyte i pokrojone pieczarki C. Umyty, osuszony i posiekany szczypior D. Dodatki, czyli suszone pomidory, przyprawy i ser (tak jak na zdjęciu - ale - ser i gałkę muszkatołową dodaję do jajek i wtedy po pieczeniu masa jest bardziej zwarta). Połowę sera można zostawić do posypania na wierzch potrawy. Mieszam i wykładam na foremkę ze spodem.
Rozbijam jajka, dodaję drugą połowę soli, gałkę muszkatołową i ser. Opcjonalnie drożdże. Mieszam rózgą lub widelcem. Wlewam masę jajeczną do foremki.
Piekę w 180 stopniach w piekarniku, 20 minut. Uwaga : Pieczarki puszczają wodę. Aby zapobiec rozmoczeniu potrawy, można je wcześniej podsmażyć na patelni, można też pokroić je w plastry i wrzucić na jajka na końcu. Robię to, jeśli mam więcej czasu i ochotę na zabawę w kuchni, jednak częściej po upieczeniu po prostu kroję wiochę na pół i wylewam (albo odsączam ręcznikiem papierowym) nadmiar wody zanim pokroję na kawałki i podam do jedzenia.
Podaję z surowymi warzywami, najczęściej pomidorami lub/i papryką. Smacznego;)