Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mnie to oczywiste, że bez śmietany, żadnej laktozy, glutenu, no i wersja wege ;) Porcja dla 3 osób. Albo niedzielne śniadanie dla dwojga i „to go” na poniedziałek do pracy ;) Składniki można łatwo dopasować do dowolnej ilości osób wg zasady łatwej podzielności : na 2 jajka 2 duże pieczarki, reszta warzyw po 1szt.
Quiche z pieczarkami
Składniki
Masa jajeczna
- Jajka 6 szt
- Opcjonalnie 1 łyżeczka suchych drożdży
- Opcjonalnie tarty ser grana padano lub dziugas 3 łyżeczki
Warzywa
- Pieczarki 6 dużych szt
- Cebula szalotka 3 szt
- Czosnek 3 ząbki
- Szczypior dymka 3 łyżki (1 pęczek rozmiar sklepowy)
- Opcjonalnie suszone pomidory 3 szt
„Mąka”, dodatki i przyprawy
- Mąka migdałowa 3 czubate łyżki
- Mielone siemię lniane 3 czubate łyżeczki
- Natka pietruszki suszona 3 łyżeczki (lub świeża)
- Oregano 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz 1 łyżeczka bardzo płaska
- Bazylia suszona 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1 bardzo płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek (lub inna) 3 łyżki
- Woda 3 łyżki
- Przyprawa włoska z bazylią i suszonymi pomidorami (jeśli nie masz w kawałkach lub oliwie) 1 łyżeczka
Składniki
Masa jajeczna
- Jajka 6 szt
- Opcjonalnie 1 łyżeczka suchych drożdży
- Opcjonalnie tarty ser grana padano lub dziugas 3 łyżeczki
Warzywa
- Pieczarki 6 dużych szt
- Cebula szalotka 3 szt
- Czosnek 3 ząbki
- Szczypior dymka 3 łyżki (1 pęczek rozmiar sklepowy)
- Opcjonalnie suszone pomidory 3 szt
„Mąka”, dodatki i przyprawy
- Mąka migdałowa 3 czubate łyżki
- Mielone siemię lniane 3 czubate łyżeczki
- Natka pietruszki suszona 3 łyżeczki (lub świeża)
- Oregano 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz 1 łyżeczka bardzo płaska
- Bazylia suszona 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1 bardzo płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek (lub inna) 3 łyżki
- Woda 3 łyżki
- Przyprawa włoska z bazylią i suszonymi pomidorami (jeśli nie masz w kawałkach lub oliwie) 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Przygotowuję ciasto na spód quiche mieszając mąkę i siemię z olejem i wodą oraz solą (połowę podana w składnikach), pieprzem i oregano oraz pietruszką.

Mieszam łyżką na zwartą masę. Formę na tartę (lub dowolne żaroodporne naczynie o wysokości min 3 cm i wielkości ciut większej niż talerz obiadowy) smaruję delikatnie kroplą oliwy. Rozprowadzam masę- ciasto łyżką tworząc spód do quiche’a.

Przygotowuję „wkładkę”: A. Drobno posiekaną cebulę i czosnek B. Umyte i pokrojone pieczarki C. Umyty, osuszony i posiekany szczypior D. Dodatki, czyli suszone pomidory, przyprawy i ser (tak jak na zdjęciu - ale - ser i gałkę muszkatołową dodaję do jajek i wtedy po pieczeniu masa jest bardziej zwarta). Połowę sera można zostawić do posypania na wierzch potrawy. Mieszam i wykładam na foremkę ze spodem.

Rozbijam jajka, dodaję drugą połowę soli, gałkę muszkatołową i ser. Opcjonalnie drożdże. Mieszam rózgą lub widelcem. Wlewam masę jajeczną do foremki.
Piekę w 180 stopniach w piekarniku, 20 minut. Uwaga : Pieczarki puszczają wodę. Aby zapobiec rozmoczeniu potrawy, można je wcześniej podsmażyć na patelni, można też pokroić je w plastry i wrzucić na jajka na końcu. Robię to, jeśli mam więcej czasu i ochotę na zabawę w kuchni, jednak częściej po upieczeniu po prostu kroję wiochę na pół i wylewam (albo odsączam ręcznikiem papierowym) nadmiar wody zanim pokroję na kawałki i podam do jedzenia.

Podaję z surowymi warzywami, najczęściej pomidorami lub/i papryką. Smacznego;)

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2949

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1351

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10596
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2949

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1351

Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10596



Składniki
- Jajka 6 szt
- Opcjonalnie 1 łyżeczka suchych drożdży
- Opcjonalnie tarty ser grana padano lub dziugas 3 łyżeczki
- Pieczarki 6 dużych szt
- Cebula szalotka 3 szt
- Czosnek 3 ząbki
- Szczypior dymka 3 łyżki (1 pęczek rozmiar sklepowy)
- Opcjonalnie suszone pomidory 3 szt
- Mąka migdałowa 3 czubate łyżki
- Mielone siemię lniane 3 czubate łyżeczki
- Natka pietruszki suszona 3 łyżeczki (lub świeża)
- Oregano 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz 1 łyżeczka bardzo płaska
- Bazylia suszona 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1 bardzo płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek (lub inna) 3 łyżki
- Woda 3 łyżki
- Przyprawa włoska z bazylią i suszonymi pomidorami (jeśli nie masz w kawałkach lub oliwie) 1 łyżeczka
Przygotowuję ciasto na spód quiche mieszając mąkę i siemię z olejem i wodą oraz solą (połowę podana w składnikach), pieprzem i oregano oraz pietruszką.
Mieszam łyżką na zwartą masę. Formę na tartę (lub dowolne żaroodporne naczynie o wysokości min 3 cm i wielkości ciut większej niż talerz obiadowy) smaruję delikatnie kroplą oliwy. Rozprowadzam masę- ciasto łyżką tworząc spód do quiche’a.
Przygotowuję „wkładkę”: A. Drobno posiekaną cebulę i czosnek B. Umyte i pokrojone pieczarki C. Umyty, osuszony i posiekany szczypior D. Dodatki, czyli suszone pomidory, przyprawy i ser (tak jak na zdjęciu - ale - ser i gałkę muszkatołową dodaję do jajek i wtedy po pieczeniu masa jest bardziej zwarta). Połowę sera można zostawić do posypania na wierzch potrawy. Mieszam i wykładam na foremkę ze spodem.
Rozbijam jajka, dodaję drugą połowę soli, gałkę muszkatołową i ser. Opcjonalnie drożdże. Mieszam rózgą lub widelcem. Wlewam masę jajeczną do foremki.
Piekę w 180 stopniach w piekarniku, 20 minut. Uwaga : Pieczarki puszczają wodę. Aby zapobiec rozmoczeniu potrawy, można je wcześniej podsmażyć na patelni, można też pokroić je w plastry i wrzucić na jajka na końcu. Robię to, jeśli mam więcej czasu i ochotę na zabawę w kuchni, jednak częściej po upieczeniu po prostu kroję wiochę na pół i wylewam (albo odsączam ręcznikiem papierowym) nadmiar wody zanim pokroję na kawałki i podam do jedzenia.
Podaję z surowymi warzywami, najczęściej pomidorami lub/i papryką. Smacznego;)
Zdrowo i smacznie!
Danie wygląda smakowicie, super przepis!
Super przepis na zdrowe, pożywne i smakowite śniadanie.;)
Bardzo ciekawy przepis, danie dopracowane w szczegółach 🤩