Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malutkie lekko pikantne bułeczki śniadaniowe na cztery kęsy. Dodatek ogórka sprawia że bułeczka nie jest sucha a jednocześnie dodaje ciekawy kolor. Chili dodaje ostrości.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9610
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9610
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Składniki
Ogórki wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na grube sitko, do lekkiego odcieknięcia, oprószamy solą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, zioła, krótko rozcieramy ciasto w dłoniach. Potem dodajemy jajko, ocieknięte ogórki i cienkie paseczki chili, dokładnie wyrabiamy ciasto dłońmi. W zależności od soczystości ogórków ciasto może być klejące, można odrobinę posypać je mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i na mocno podsypanym blacie formujemy rulony szerokości foremki, u mnie to było 4,5 cm, grubość 1,5 cm. Foremką wykrawamy bułeczki, ponownie zlepiamy ciasto do jego całkowitego wykończenia. Nie bójmy się podsypywać mąką. Mnie wyszło 26 bułeczek.
Bułeczki przekładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia, ostrzem noża robimy krzyżyk , ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-185 C i pieczemy bułeczki około 20 minut. Wierzch gorących bułeczek smarujemy mlekiem.