Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy

Racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 641

Dodano:

Odsłon: 180

Smak cynamonu, wanilii i jabłek. Czy naprawdę możecie się oprzeć ?

Składniki

  • Jabłka duże twarde i słodkie 3 szt.
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony 1,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 30 g
  • Jogurt typu greckiego po około 2 łyżki na osobę
  • Miód po około 1/2 łyżeczki na osobę
  • Dżem wiśniowy opcjonalnie po około 1 łyżeczce na osobę
  • Olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Jajka, mleko, sól, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie wymieszać.

  3. Starte jabłka dodać do ciasta przygotowanego w etapie 2 i wymieszać.

  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

  5. Racuchy przed podaniem polać jogurtem wymieszanym z miodem i opcjonalnie udekorować dżemem wiśniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń