Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśne racuszki z rabarbarem. Dzięki drożdżom są wyjątkowo puszyste!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13428
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5675
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13428
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5675
Składniki
Rozczyn: W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kiedy na górze zrobi się wysoka piana, rozczyn jest gotowy. Ciasto: Mąkę, mleko, jajko i sól mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i dodajemy do ciasta. Kawałki ciasta odrywamy rękami, lub nakładamy łyżką (warto posmarować ją olejem, aby ciasto nie przywierało). Formujemy placuszki i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż obie strony będą zarumienione. Racuchy posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.