Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to tylko kilka łatwo dostępnych składników. Racuchy - placki smakują bardzo dobrze również po wystygnięciu. Racuszki to idealny pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci.
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 2381
Polecam.
Odsłon: 218
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 2381
Polecam.
Odsłon: 218
Składniki
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dodajemy mleko, które powinno być ciepłe. Całość wyrabiamy kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i wyjdzie gęste i klejące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub dwie do wyrośnięcia.
Jabłka obierz i pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta. Można zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ale większa kostka z jabłka zmienia całkowicie potrawę. Ja polecam zrobić kostkę.
Jak już ciasto urośnie, to wygląda tak jak na zdjęciu, czyli bardzo ładnie i widać, że objętość ciasta powiększyła się dwa razy.
Do tak przygotowanego ciasta wkładamy pocięte jabłka i powoli mieszamy.
Wymieszane ciasto z jabłkami nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuchy mogą być grubsze. Po nałożeniu kilku porcji nie ruszaj placków, aż do przewrócenia ich na drugą stronę. Smaż na małym palniku z obu stron po 2-3 minuty do zarumienienia. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Jaku już upiekliśmy wszystko, to kładziemy placki na papierowy ręcznik by odsączyć olej.
A teraz, to już tylko smacznego np. z powidłami z truskawki lub z cukrem pudrem.