Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuszki jogurtowe z kawałkami soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Można je jeść zarówno na ciepło, od razu po przyrządzeniu, jak i na zimno.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17817
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 447
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5406
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2827
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17817
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 447
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5406
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2827
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i cukier waniliowy. Wbijamy dwa jajka i dodajemy jogurt. Wszystko razem mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy kawałki jabłek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Przy użyciu łyżki formujemy okrągłe placuszki. Racuchy smażymy partiami na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu po równo z każdej strony.
Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.