Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciasta na racuszki można dodać owoce: jagody, maliny borówkę amerykańską (to jest super pyszne!), albo wiórki czekoladowe. Wypływająca, ciepła czekolada z każdym kęsem - to jest coś obłędnego! Można pomieszać i dać wszystkiego po trochę :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3703
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 365
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 672
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3703
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 365
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 672
Składniki
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, sól. W mniejszej miseczce wymieszać składniki mokre: jajka, wanilię, olej - starannie ubić do kremowej i gładkiej masy. Następnie wlać mleko oraz jogurt grecki i wymieszać.
Przygotowaną mieszaninę mokrych składników przelać do miski ze składnikami suchymi i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do połączenia wszystkich składników. Ciasto w tym momencie nie będzie gładkie, jednak jeżeli dodajemy owoce, nie należy się tym przejmować. Ciasto na racuszki bez owoców można zmiksować, ale krótko!
Podgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać odrobinę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta. Racuszki smażyć na niewielkim ogniu przez około 4 minuty. Gdy spód stanie się złoto-brązowy, racuszki można przerzucić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe racuszki układać na papierowym ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać owoce i bitą śmietanę, polać miodem albo syropem klonowym. :) Miłego gotowania!