Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogale z serem.

Rogale z serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1422 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 6550

Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem,posypane czarnuszką.

Składniki

  • mąka pszenna Typ-650 70 dag
  • świeże drożdże 30 g
  • mleko ciepłe 300 ml
  • jajka 1 szt.+ 1 żółtko
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 100 ml
  • czarnuszka do posypania
  • białko do posmarowania
  • twaróg 20 dag
  • cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  2. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 9 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy farsz zrobiony z sera i cukru waniliowego.

  3. Zwijamy placek od strony sera w rulon. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.

  4. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

  5. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.

  6. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali.

  7. Upieczone rogale studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń