Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 228

Rogaliki z jabłkami to pyszne śniadanie lub kolacja. Można je zabrać na wycieczkę, do pracy lub szkoły.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 3 szkl
  • margaryna lub masło 20 dag
  • żółtka 2 szt
  • drożdże 4 dag
  • sól 1/2 łyżeczki
  • śmietana 200 ml
  • cukier 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • jabłka 2-3 szt
  • cynamon mielony 1-2 łyżeczki
  • jajko 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie


  1. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać żółtka, śmietanę, wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać sól, śmietanę z drożdżami, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

  2. Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pokroić na osiem trójkątów.

  3. Położyć po ćwiartce jabłka, prószyć cynamonem i cukrem waniliowym, zwijać rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem.

  4. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń