Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne rogaliki maślane z makiem.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4892
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10943
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4892
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10943
Składniki
Mleko podgrzać do temperatury ok 30 stopni (jak włożymy ma być ciepłe a nie parzyć). Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wszystko dobrze rozpuścić. Gdy wszystko się rozpuści dodać 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać (ma być konsystencja gęstej śmietany). Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Gdy rozczyn będzie już gotowy możemy zacząć wyrabiać ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub robotem. Do rozczynu dodajemy sól, jajko oraz przestudzone stopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiam ok 5-7 minut w robocie lub ok 12-15 ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte dajemy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o grubości ok 5-7 mm. Kroimy na osiem równych trójkątów i zwijamy rogale od części szerszej. Gotowe pozwijane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną.