Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki na maślance z makiem

Rogaliki na maślance z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4930

Dodano:

Odsłon: 2101

Domowe rogaliki z dodatkiem maku to pyszna propozycja dla każdego!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 35 g
  • maślanka 300 g
  • mleko ciepłe 180 g
  • jaja 2 szt
  • miód płynny 2 łyżeczki
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • żółtka 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • mak 2 łyżki
  • mąka pszenna typ 450 750 g
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • mak 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki na maślance z makiem

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Ciepłe mleko połączyć z maślanką i kilka łyżek dodać do drożdży, nasypać też kilka łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić na kilka minut.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ustawić w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

  2. Następnie podzielić na 3 równe części.Każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, które należy zwinąć tworząc rogalika. Rogaliki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń