Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i pyszne rogaliki nadziane serem :)
Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)
Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło.
Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia.
Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam)
Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7707
Przepis na kruche rogaliki, które można przygotować z dowolnym nadzieniem.
Odsłon: 10724
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 18
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 326
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 324
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 317
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 18
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 326
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 324
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 317
Składniki
Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło. Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam) Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)
Przepisy Śniadania
Śniadania
Jajka po turecku
Śniadania
Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu
Śniadania
Jajka po turecku
Śniadania
Owsianka z bananem i malinami
Jajka po turecku
Szybka inspiracja śniadaniowa
Odsłon: 174
Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 99