Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki z serem

Rogaliki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 4842

Puszyste i pyszne rogaliki nadziane serem :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 7 dag cukru + łyżka do drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 7,5 dag stopionego masła
  • cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 25 dag twarogu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny, otarta skórka
  • Oraz:
  • białko do posmarowania rogali
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)

    Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.



  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło.

    Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia.

    Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.


    Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam)


    Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lutego Z serem pychotka, bo "sernikożercy" takie uwielbiają ;) Super rogaliki, do herbaty, czy cappuccino świetny dodatek, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń