Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i pyszne rogaliki nadziane serem :)
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 1298
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 7269
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 1298
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 7269
Składniki
Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) Twaróg rozrabiamy za pomocą widelca,mieszamy z pudrem. Próbujemy, jeśli nasze nadzienie wydaję się za mało słodkie, to jeszcze dosypujemy cukru wg. własnego smaku. Dodajemy żółtko i mąkę ziemniaczaną oraz aromat, dobrze wyrabiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na koło. Dzielimy na 8 w miarę równych części. Od strony dłuższej części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam) Następnie piekarnik nagrzewamy na 180 st.C ustawienie góra dół, rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia. Smacznego :)